keskiviikko 19. elokuuta 2009

Asuuko teilläkin haastava lapsi?

Miksi se ei ole kuin muut? Miksi se ei tottele? Haastava lapsi laittaa vanhemmat tiukoille.

Vantaalaisessa perheessä on kaksi tytärtä, viisivuotias Maria ja seitsemänvuotias Elvi. Tytöt ovat täysin erilaisia. Elvi on helppo ja mukautuvainen lapsi, jonka kanssa arki sujuu ilman suuria vääntöjä.

Maria ei nuku kunnolla öisin, nirsoilee ruokapöydässä ja vastustaa vanhempiensa määräyksiä voimakkaasti. Maria on myös äärimmäisen herkkä ja itkuraivoaa monta kertaa päivässä. Vanhemmat ovat ihmeissään. Miten heillä voi olla kaksi noin erilaista lasta ja miten Marian kanssa pitäisi toimia?

Kysytään sosiaalipsykologi Janne Viljamaalta, joka perehtyy uusimmassa kirjassaan haastavan lapsen kasvattamiseen.

- Lapsen temperamenttiin vaikuttavat perimä ja ympäristö lähes yhtä paljon. Koska tässä tapauksessa ympäristö on varmaankin tarjonnut molemmille tytöille samanlaiset kasvuolosuhteet, ovat Marian haastavat luonteenpiirteet perimän tulosta, Viljamaa sanoo.

Marian vanhempia Viljamaa neuvoo toimimaan johdonmukaisesti tyttärensä kanssa. Kun lapsi tekee jotakin väärin, hänet pitää saada ymmärtämään, mikä meni pieleen.

- Lapsi on hyvä herätellä ajattelemaan tekemisiensä seurauksia. Jos tönäisee toista, tulee riitaa, itkua ja rangaistus. Miten ensi kerralla voisi toimia toisin?

Viljamaa ehdottaa kasvattamisen apuvälineeksi sähläsimo- tai touhutiinavihkoa. Siihen kirjataan tarkasti, missä tilanteessa homma ei mennyt putkeen ja mitä siitä seurasi.

- Samalla aikuinen oppii, että jaahas, tämä lapsi toimii aina näin tällaisissa tilanteissa. Ensi kerralla valmistan hänet etukäteen kauppareissuun. Kerron lapselle etukäteen, mitä tehdään. Karkkia ei osteta, mutta jos hän käyttäytyy kunnolla, ostetaan jätskit.

Viljamaa on itse viiden lapsen isä. Hän testaa oppejaan päivittäin käytännössä. Vanhemmuuteen antaa voimaa positiivinen ajattelu.

- Kun lapsi mankuu ja mankuu jotakin asiaa, kannattaa ajatella, että tuolla sinnikkyydellä hän pääsee vielä pitkälle. Haastavat luonteenpiirteet eivät ole este pärjäämiselle - päinvastoin. Monilla hyvin menestyneillä ihmisillä on haastavia persoonallisuuspiirteitä.

Näin lapsi tottelee paremmin

Älä anna ohjeita älä-muodossa. Ei "Älä vääntelehdi", vaan "Istu selkä kiinni selkänojassa". Anna konkreettisia ohjeita. Ei "Käyttäydy kunnolla", vaan "Lopeta pöydän naputtelu". Ei "Käyttäydy nätisti", vaan "Jalat pidetään syödessä pöydän alla".

Älä kysy lapselta asioita, joista sinä päätät. Ei siis "Mennäänkö metsään kävelylle", vaan "Viiden minuutin kuluttua mennään metsään kävelylle".

Älä sorru loputtomaan neuvotteluun lapsen kanssa. Aikuinen päättää, milloin mennään nukkumaan, syödään tai lähdetään ulos. Pari vaihtoehtoa voi antaa (puetaanko punaiset vai siniset sukkahousut).

Kolme vaihtoehtoa on jo liikaa. Älä provosoidu. Uhmaan sortuu helposti mukaan. Kun kasvattaja antaa lapsen raivota, mutta ei itse mene mukaan raivoon, hän pääsee tilanteen herraksi.

Muista kiittää lasta aina kun hän käyttäytyy hyvin tai onnistuu.

Lähde: Janne Viljamaa: Mitä minä teen tämän lapsen kanssa? Haastavan lapsen kasvatus (www.minervakustannus.fi)

TIINA LAPPALAINEN
Iltalehti 19.08.2009
http://www.iltalehti.fi/perhe/2009081910061549_pr.shtml

* * *
Erään listalaisen kommentti:

Haastavan 5-vuotiaan äitinä minua lämmitti tuossa Iltalehden artikkelissa erityisesti Viljamaan toteamus, että sinnikkyydellä pääsee vielä pitkälle. Aikuisilla sinnikkyys on hyve - juuri sellaisena se pitäisi (jaksaa) myös lapsilla nähdä. - Voimia vaan tähän jokapäiväiseen (ja välillä -öiseenkin) vääntöön!!

Ei kommentteja: